Retsepti kolmapäev: Valmistame tervislikke burgereid

kolmapäev, juuli 05, 2017

Häbiväärselt ammu pole teieni toonud ühtegi retseptipostitust, aga seekord parandan vea kohe mitmekordselt. Uksetaha maandus hunnikus mõnusat toidukraami ja mis mul muud üle jääb kui kokkama hakata.
Ja teate mis, seekord ei tule siit mitte ühtegi salatit ega kooki, vaid hoopis ühed mõnusad burgerid. Mõni mõtleb, et terviseblogi on juba käest läinud, aga lohutan teid sellega, et teeme need burgerid palju tervislikumas võtmes.

Kui mõtlen ühele njämmale burgerile, tuleb kohe silme ette Uulitsa sibulamoosiga burks, mis on ulmeliselt hea. Aga nagu J mulle kord ütles, siis kõik hea on paksuks tegev või amoraalne. Kusjuures jutt jumala õige, aga tegelikult tahaks ikka head burgerit nii ka nautida, et ei peaks kaalule astudes alla neelatud burksi kõiges süüdistama. Kuigi tegelikult pole üldse ennast mõtet seal kaalu peal närvi ajamas käia. 😃

Miks on burksil üldse nii halb maine? 

Tavaliselt teeb burgeri äärmiselt kaloririkkas rasvasus. Kastmeks määritakse valgele saiakoorikule rammusat majoneesi ning kõige vahel on rasvast tilkuv pihv. No minu jaoks ei kõla see üldse isegi isuäratavalt. Aga kui asendada majonees natuke lahjema, kuid 100x maitsvama kastmega ja täisrasvase liha asemel kasutada mõnusat delikatess-veisehakkliha, siis oleme teinud juba korraliku edusammu tervislikuma toidu poole. Kindlasti ei tasuks unustada ka valget nisujahu, millest üldjuhul burgerikuklid tehtud on.



Millest me üldse seekord burgerit meisterdama hakkame?

Burgeri kaks tähtsamat elementi on mõnus mahlane pihv ja mõnus pehme kukkel. Nendega on mind kokkamisel aidanud Eesti Pagar ja Rakvere LK. Eesti Pagari pehmikud on minu köögis oma koha leidnud juba alates sellest, kui nad poelettidele jõudsid. Nüüd hiljuti tulid veel müügile ka värvikirevad pehmikud, kuhu on sisse “peidetud” hulganisti köögivilju, aga samas on nad ikka megapehmed, nagu nende nimi ka vihjab. Ja toidu sisse köögivilju peita, on parim nipp, millega enda ja oma pere toidulaua mitmekesistada. Minul on seekord kasutusel Peedi-porgandi-pastinaagi-pihlaka Pehmik ja Kanepiseemne-Tatra Pehmik.


Ja mis burger see ilma pihvita oleks. Isegi taimetoitlased saavad burgeri vahele ühe mõnusa läätse- või kikerhernekotleti meisterdada. Inimestele, kes ei jaksa ise kotletitainast meisterdada, on Rakverel olemas American burger noorveiselihast tehtud burgeripihvid ja ainukeseks vaevaks on need ainult grillile või pannile panna. Nende burgeripihvide juures on positiivne nende 83% veiseliha sisaldus ja päris mõistlik rasvasisaldus. Võrreldes tavalise seguhakklihaga, kus on rasva 23-28g, on American burgerikotletis ainult 15g. Kuna tegemist on sellise on-the-go tootega, siis üks retsept tuleb imelihtne ja hästi klassikaline, seega võite võtta burgeri meisterdamise ette kogu perega ja võtta ka lapsed kokkamisele abiks.




Mahlane burger sinepikastmega

retsept kahele 

4 viilu kanepiseemne-tatra pehmikut
2 Amercan burger veiselihakotletti
frillice salatit
2 pirakat viilu Intsu talu tomatit
60 g lahjat juustu (10-15%)
paar mõnusat viilu hapukurki

kaste:
10g teralist Inglise sinepit
60g Alma kreeka jogurtit
soola, pipart

Aja pann mõnusalt kuumaks ja pane sinna peale Rakvere American burger veiselihapihvid. Keera neid iga 3 minuti tagant, kuni kotlett on saavutanud sulle meeldiva küpsusastme. Minule meeldib, kui pihv on sees ilusalt roosa. Kastme jaoks sega kokku Alma kreeka jogurt ja sinep ning maitsesta soola ja pipraga. Määri kanepiseemne-tatra pehmikule kiht sinepikastet, seejärel laota peale salatileht, tomat, esimene viil juustu ja kotlett. Sooja kotleti peale pane teinegi õhuke juustuviil, et see seal mõnusalt sulaks. Kõige peale hapukurki ja teinegi pehmikuviil. Pehmiku võid soovi korral ka enne rösterist läbi lasta.


Toiteväärtus 1 burgeri kohta: 485 kcal, 35g süsivesikuid, 23,3g rasva, 31g valku




Kotis leidus ka minu ammune lemmiktoode- Rakvere Lihaveise delikatesshakkliha, mille rasva% võrreldes American urgeriga on veelgi väiksem. Nimelt sisaldub 100 g hakklihas kõigest 6g rasva. Tegu on 100% noorveise hakklihaga ja muud üleliigset see ei sisalda. Kuna tegemist pole valmis burgeripihviga, saab kotletitaigna sisse lisada erinevaid köögivilju ja maitseid, mida me ka järgmises retseptis teeme. Proovi lisada järgmine kord oma burgerikotletile ka näiteks riivitud suvikõrvitsat või porgandit ja ma usun, et sa üllatud kui mahlane võib üks kotlett olla. :)  Kuna antud hakkliha rasvasisaldus on väiksem, annab see võimaluse lisada ka rohkem teisi maitsvaid lisandeid, nii, et kaloraaž hullumeelselt lõhki ei läheks.

Kellele ei meeldiks punapeedi ja kitsejuustu kombo. Mina igatahes armastan seda sajaga. Järgmises retseptis mõtlesin alguses meisterdada ühe mega njämma röstpeedihummuse, kuid, et asja mitte üleliia keeruliseks ajada tuletasin meelde ühte oma lemmiktoitu- peedikotletid. Mu ema teeb maailma parimaid peedikotlette ja tahtsin ühe mahlase peedikotleti teha ka burgeri vahele. Kui sulle meeldib, võid ka kitsejuustu enne pannile panekut ära karamelliseerida. :) Ja mis sobiks peedikotletiga paremini, kui Peedi-porgandi-pastinaagi-pihlaka Pehmik, mis on äärmiselt pehme ja õrnalt magusa maitsega. Kui sul burksi tegemise isu pole, siis proovi sinna lihtsalt peale määrida natuke maapähklivõid ja oled taevas. 
Burgeri vahele tegin ise ka õrnroosasid sibularõngaid, mida marineerisin vaarikaäädika sees. 


Peedi-kitsejuustu burger

retsept kahele 

4 viilu Peedi-porgandi-pastinaagi-pihlaka Pehmikut
60g kitsejuustu
Frillice salatit
Vaarikaäädikaga marineeritud sibulat

kotlett:
240g Rakvere Liha veise-delikatesshakkliha
pool punast sibulat 
1 küüslauguküüs
100-120g riivitud keedupeeti
näpuotsatäis ingverit
soola, pipart

Tžažiki kaste:
100g Alma kreeka jogurtit
pool küüslauguküünt
pool riivitud pikka kurki (1 väike kurk)
soola, pipart

Kõigepealt valmista kotletitainas. Riivi keedupeet peene riiviga. Haki sibul hästi peenikeseks ja pressi küüslauk läbi küüslaugupressi. Sega kõik kotleti koostisosad ilusti segi. Vormi taignast matsakad kotletid. 
Kastme jaoks riivi kurk peene riiviga, raputa peale soola ja jäta 10 minutiks seisma. Seejärel pigista välja üleliigne vesi. Sega kokku kreeka jogurt, pressitud küüslauk, kuivaks pigistatud kurk ja sool/pipar. 
Aja pann kuumaks ja prae kotlett mõlemalt poolt kuldpruuniks. Õli pole pannile vaja lisada, kui tegemist on hea panniga. 
Määri pehmiku alumisele osale tehtud tžažiki-kastet. Järmisena aseta kastme peale salatileht ja seejärel pontsakas peedikotlett. Kotleti peale puista kitsejuustu ja kõige peale vaarikaäädikas marineeritud sibularõngaid.

Toiteväärtus: 480 kcal, 35g süsivesikuid, 18g rasva, 41g valku



Loodan, et leidsite retseptide hulgast endale midagi meelepärast ja andke siis ikka mulle ka teada, kuidas burksid välja kukkusid. :)

Helena




You Might Also Like

0 kommentaari

Subscribe